Hétről hétre 100-120 kislány számára jelentenek örömteli foglalatosságot a A Szent Pál Akadémia sportegyesülete szertorna és akrobatika szakosztályának edzései. A szakosztályban folyó munkáról, a szakosztály történetéről, eredményeiről Aszalós Szilvia szakosztály-vezetőt kérdezte Kakuszi Szabolcs. 

 

 

Szia Szilvi! Hogy telt a mai edzés?

Hát a mai edzés számomra fárasztó volt, mert már régóta pihentem. De a lányok most szépen, rendesen dolgoztak, mint egyébként általában szoktak. Meg is hajtottuk őket ma, mert ugróedzés volt, de szépen haladtak.

Hány tornász van jelenleg, mekkora a szakosztály?

Összesen 100-120 tornászunk van, de ebből csak 20 körüli, akik igazolt egyesületi versenyzők. Mellettük vannak nem igazolt, egyesületi tagok, körülbelül 40-en, akik az utánpótlást jelentik. Rajtuk kívül pedig sokan, akik „csak”, mint szakkörre járnak. Ők nagyrészt általános iskolások még, de van pár gimnazista is, akik visszajárnak.

Mi a története a szertorna szakosztálynak?

Pont idén lesz 15 éves a tornagálánk itt a suliban. Mikor kezdtük, sokkal kevesebben voltunk, a körülmények sem voltak ilyen jók. Én sem laktam Pesten, hanem Szolnokról jártam fel edzést tartani – volt, hogy összesen két emberért. Ez úgy működött, hogy év elején voltunk 20-an vagy 30-an, aztán év végére 8-12 lány maradt. Aztán elkezdték megszeretni, ügyesedtek, és elkezdtünk versenyekre járni. Később volt olyanok, akik nagyon tehetségesek voltak szertornában, viszont itt nem voltak még elég jók a körülmények a fejlődéséhez, őket beajánlottuk egyesületekbe. Addigra már viszont ők túl idősek voltak 3. osztályosan, mert a szertornát viszont igazán ovis korban érdemes elkezdeni, úgyhogy oda nem vették fel őket, akrobatikus tornára viszont igen. Aztán ők hozták be az akrobatikus tornát a suliba is, a gyerekeknek is megtetszett, egyre ügyesebbek lettek és elkezdtünk versenyekre járni. Az egyesület alapítás más klubok edzőitől jött, akik megdicsérték a mieinket, hogy milyen jó tornászok és ők vetették fel először, érdemes lenne egy egyesületet csinálni. Bár eleinte nagy munkának éreztem, és a gyerekek és a szülők támogatásában sem voltam biztos, egy kis felmérés után belevágtunk és 2005-ben megalakult a szakosztály. Azóta a nehézségek ellenére folyamatosan bizonyságok kísérik a szakosztályt, úgyhogy azt gondolom, megérte a munka.

Mi a különbség az akrobatikus torna és a szertorna között?

A szertorna gerenda-, talaj-, ugrás- és felemás korlát gyakorlatokból áll. Az akrobatikus torna, az pedig az, amit most is láttál, hogy egymás nyakába állnak kézen, meg szaltóban dobálják egymást és hasonlók. A komoly szertornás munkához egyelőre nincsenek megfelelő eszközeink, ezért ott csak iskolai versenyekre járunk, de akrobatikus tornából országosan is szép helyezéseket érünk el, sőt nemzetközi tornákra – főként Csehországba, Németországba, Lengyelországba - is járunk már egy jó ideje, amennyire a lehetőségeink engedik.

Mindkettő pontozásos sportág egyébként, azaz a különböző versenyeken mind a lányok, mind az egyesület pontokat kap a helyezésekért, ami alapján kialakul az év végén az egyesületek rangsora, illetve a lányok is minősítést szerezhetnek.

Mennyire veszik komolyan a gyerekek, szülők a tornát, támogatják a versenyzést?

Ebben két véglet van. Vannak, akik nem szeretnék, ha versenyezne a lányuk, mert nem akarják versenyzővé nevelni. Ilyen esetben, főleg ha a kislányon is látjuk, hogy élvezi és szereti, amit csinál, mindenképpen próbáljuk meggyőzni a szülőket, legalább az iskolai versenyekre engedjék el. Azért is fontos ez, mert akik versenyeken részt vesznek és sikerélményük van, sokkal jobban megszeretik a sportágat és motiváltabbak lesznek, de ezt már maga a verseny élménye is tudja okozni. A másik véglet, amikor a szülők elviszik a gyereket más egyesületbe, mert úgy gondolják, hogy ott jobb körülmények vannak, jobban tud fejlődni.

Viszont a szülők támogatása nagyon sokat számít a gyerekeknek és a csapatnak is egy-egy versenyen. Fontos, hogy ők ott legyenek, és támogató módon legyenek jelen, mert nagyon meg lehet érezni, ha ez hiányzik a lányok mögül.

Mik a kilátások, célok a jövőre nézve?

Nagyon sok tehetséges tornászunk van, úgyhogy a jövőben is szép eredményeket várhatunk, és reméljük sikerül egyre több és jobb felszerelést biztosítani a még profibb felkészüléshez. De igazán nem ezen, a felszerelésen múlik a lányok fejlődése, hanem a beletett munkától, aki komolyan veszi az edzéseket és szépen megcsinálja a gyakorlást, az felszerelés nélkül is eredményeket ér majd el. Kiváló példa erre az egyik legnagyobb edzői példaképem, Károlyi Béla bácsi, aki Romániában úgy edzette a gyerekeket, hogy farönköket cipeltetett velük az erdőben erőnléti edzésként, mert annyira nem volt semmi felszerelésük és így nevelt ki olimpikonokat. Egyszóval a lényeg a sport szeretete és az edzés komolyan vétele.

Kakuszi Szabolcs

A szakosztály év végi gáláján a kislányok akrobatika bemutatója:

http://www.youtube.com/watch?v=KmVmQXSICBo

 

 

Rólunk írták...

Magyar gyerekek focisikere Ausztriában 2002-es csapatunk ausztriai tornagyőzelméről szóló cikk - olvasható a Hetekben.

Legfrissebb eredmények

U15: Vasas - Szent Pál Akadémia FC 4-1

BLSZ I./b: Szent Pál Akadémia FC - KISE 3-1

BLSZ III.o.: Szent Pál Akadémia FC - 3R Spartacus Calcio 1-0

U13: Ikarusz - Gázművek-Szt. Pál 4-0

U12: Szent Pál Akadémia FC - UTE 'D' 6-1

U16: Soroksár - Szent Pál Akadémia FC 7-2

BLSZ III.o.: Szent Pál Akadémia FC - Róna 4-0

U16:Szent Pál Akadémia Fc - Testvériség 6-1

U13:Gázművek-Szent Pál - Budafok 0-1

U12:Budatétény - Szent Pál Akadémia FC 5-0

top