Ökölvívó szakosztály

"Úgy viaskodom, mint aki nem levegőt vagdos!"

A Szent Pál Akadémia FC szakosztályait bemutató sorozatunkban Novák Lászlóval az ökölvívó szakosztálly vezetőjével készült interjút olvashatjátok.

 

Mióta van a boksz, mint szakosztály jelen az SZPA-ban, kinek a fejéből pattant ki az ötlet?

Már nagyon régen, talán tíz éve kezdődött a boksz még az Újszász utcai iskolában. Akkor elég sokan, 20-30 gyerek és fiatal járt az edzésekre. De ez hobbi volt, nem gondoltunk versenyzésre.

Aztán 2011 év elején fogalmazódott meg az ötlet, mi lenne, ha lenne az egyesületnek egy ökölvívó szakosztálya is? Ezután egy évig működött ez a kis szakosztály hobbi szinten. Hivatalosan, a Magyar Ökölvívő Szövetség által elismerve pedig 2012. január 20-a óta létezik a Szent Pál Akadémia FC Oroszlánok Ökölvívó Szakosztálya.

Maga a versenyeztetés hogyan zajlik az ökölvívásban?

Egyrészt vannak a Szövetség által kiírt, hivatalos mérkőzésnapok, versenyek, amiken az elért eredményekért pontokat kapnak az egyesületek. Ezekre a versenyekre bármelyik bejegyzett egyesület nevezhet. Ezen kívül vannak meghívásos versenyek, vagy úgynevezett „pofon-partik”. Ezek arra jók, hogy minél több ellenféllel mérkőztessük a versenyzőinket, tapasztalatot szerezzenek, de ezek a saját szervezésű versenyek nem számítanak bele a hivatalos pontozásba.

Hát mi indultunk ezen is, azon is. Az első nem hivatalos verseny, amin elindultunk, a nyíregyházi gyülekezet által szervezett Tokaj-kupa. Itt mértük fel, egyáltalán mire képesek a srácaink. Aztán idén részt vettünk az országos Junior bajnokságon egy fővel és az Ifjúsági bajnokságon is, ezek a hazai ökölvívás leg rangosabb eseményei, ezeknek a versenyeknek a győztesei az év aktuális magyar bajnokai. Nagy meglepetésre a Junior korosztályban sikerült egy-két győzelmet aratni és végül a bronzérmet megszerezni. Ez egy fél éves szakosztálytól komoly eredmény, gyakorlatilag a verseny elején senki se tudta kik vagyunk - mik vagyunk, ez persze az eredményhirdetésre megváltozott! Az első évünkben volt mégy egy fontos győzelmünk is, az elsőként megrendezett Egyetemisták és Főiskolások bajnokságán az SZPA színeiben, a nehézsúlyú mérkőzést megvívó Tihanyi Álmos elég nagy fölénnyel győzött. Ezen a gála versenyen ott volt a Szövetség elnöke is, a fővédnök pedig Kovács István (Kokó) volt. Az első éves célunkat, hogy megismerjék a nevünket, tehát sikerült elérni – a 2012-es rangsorban 60. vagyunk a 120 egyesületből, magasra tettük a mércét a következő évadhoz.

Tömegsportként vagy versenysportként kíván működni az ökölvívó szakosztály?

Abban a kettős helyzetben vagyunk, hogy szeretnénk természetesen minél komolyabban versenyezni és eredményeket elérni, viszont kell a nagy sportolói bázis is, hogy fenn tudjuk tartani a szakosztályt. Ezért mindenképpen szeretnénk, ha működne a hobbi része is, hogy minél több fiatalt és szülőt is megnyerjünk a sportágnak. Már csak azért is, mert sokszor találkozunk azzal, hogy a szülők nem támogatják, főleg az anyukák féltik a gyerekeket. De nem kell félteni őket! Mi edzésről edzésre felkészítjük őket arra a valóságra, ami majd vár rájuk, és úgy látjuk ennek nagyon jó nevelő hatása van. A fiatalokat motiválja ez a harcos szellemiség.

A hobbi sport mellett szeretnénk fokozatosan lenyúlni a fiatalokhoz és építeni az utánpótlást, saját ökölvívókat kinevelni. Az elnyerhető támogatások is az utánpótlás neveléshez kapcsolódik, illetve a biztos versenyzői bázist is ki kell alakítanunk.

Megvan ehhez a célhoz a megfelelő szakemberi gárda?

Jelen pillanatban ketten tartunk edzéseket Götz Károly barátommal, aki egy nagyon ismert ökölvívó volt, hétszeres magyar bajnokként, aki kölyök kortól már nyerte a bajnoki címeket. Én ugyan más küzdősportokban, de szintén eljutottam a magyar bajnoki dobogóig. Ilyen formán tehát az alap szakmai képzettségünk az megvan, együtt végeztük el a sportoktatóit, a Vasasban vizsgáztunk Balzsay Karcsi bácsinál, tehát jó alapokat vettünk fel. De azt is tervezzük, hogy tovább képezzük magunkat, hogy a srácoknak is színvonalasabb oktatást tudjunk nyújtani.

Hogyan adják el az ökölvívást a gyerekeknek, illetve a szülőknek?

Úgy látom, ebben van némi lemaradásunk. A kezdet kezdetén Szigeti Gyuri barátom intézte ezt a részt is és nagyon kiválóan! De most több időt kellene erre fordítanunk, tervezünk például bemutató meccseket – akár egy házi bajnokságot, akár egy olyan napon, mikor a szülők is bent lehetnek, bemutató meccseket. Ezen kívül plakátokat teszünk ki, de mást nem nagyon.

A legtöbben úgy gondolnak a bokszra, mint egy veszélyes sportágra, ez tényleg így van?

A statisztikák szerint az ökölvívás nem szerepel a legveszélyesebb sportágak között. Például egy kerékpáros, aki elesik, sokkal komolyabb sérüléseket szenvedhet. Főleg a fiataloknál, ahol fejvédőd viselnek, ami kiszűri a kisebb fejsérüléseket, ráadásul a fiatalok rettentő gyorsan regenerálódnak, tehát például egy felnőttnél sokkal nagyobb problémát jelent egy felrepedt szemöldök. Azt gondolom, inkább hogy fiatalon kellene mindenkinek kipróbálni és eldönteni, neki való-e vagy sem. Ilyen idős korban tehát a sérülés veszélye sokkal kisebb, mint idősebb korban! Sajnos a szülők legtöbbször túlzottan aggódnak. Mikor először lejönnek a gyerekek, elsőnek nagyon sokat gyakorolnak, zsákoznak, ügyesedniük kell, mire arra kerül a sor, hogy egy másik emberrel szembe tesszük őket! Persze előfordulnak orrvérzések, sérülések, de ha nem fordulnának elő, nem is ökölvívás lenne. És azt látjuk, ezt a fiúk is így látják, sőt büszkék a kis sérüléseikre, ez mutatja, hogy harcosok, akik küzdenek!

Kakuszi Szabolcs

 

Rólunk írták...

Magyar gyerekek focisikere Ausztriában 2002-es csapatunk ausztriai tornagyőzelméről szóló cikk - olvasható a Hetekben.

Legfrissebb eredmények

U15: Vasas - Szent Pál Akadémia FC 4-1

BLSZ I./b: Szent Pál Akadémia FC - KISE 3-1

BLSZ III.o.: Szent Pál Akadémia FC - 3R Spartacus Calcio 1-0

U13: Ikarusz - Gázművek-Szt. Pál 4-0

U12: Szent Pál Akadémia FC - UTE 'D' 6-1

U16: Soroksár - Szent Pál Akadémia FC 7-2

BLSZ III.o.: Szent Pál Akadémia FC - Róna 4-0

U16:Szent Pál Akadémia Fc - Testvériség 6-1

U13:Gázművek-Szent Pál - Budafok 0-1

U12:Budatétény - Szent Pál Akadémia FC 5-0

top