Nem csak a kínaiak

Nem csak a kínaiak...

Újévi sorozatunkban először a szakosztályok vezetői értékelik az elmúlt év munkáját. Először Pálfy Gyula, az asztalitenisz szakosztály vezetője beszél a szakosztály megalakulásáról.

 

Mióta működik a pingpong szakosztály? Hogyan kezdődött a pingpongoktatás?

A pingpong foglalkozás még az iskola szétválása előtt, az Újszász utcai épületben, sportköri szinten kezdődött. A gyereknek tartottunk edzéseket. Az első jelentkezők a szülők közül, illetve az ismeretségi körükből kerültek ki, akik felnőttként is szerettek volna játszani. Most már három éve, hogy megalapítottuk a szakosztályt, azzal a céllal, hogy bajnokságokon vegyünk részt. Most ott tartunk, hogy van két csapatunk a kerületi 1. osztályban, és már az utánpótlásképzést alakítjuk ki. Úgy érezzük Isten vezetése van ezen.

Ezek szerint most már elég komoly, hobbi szintet meghaladó, igazi szakosztállyá nőtte ki magát a pingpong.

Igen, ez egy rendes szakosztály, azaz be vagyunk jelentkezve az Országos Asztalitenisz Szövetségnél, van játékengedélyünk. A versenyrendszer elég tagolt – a kerületi szintből kell feljutni a budapesti szintre, ami nem olyan egyszerű. Mi most a kerületi I. osztályban játszunk, ami azt jelenti, hogy megnyertük a 16 csapatos kerületi II. osztályt. Kicsivel korábban egy másik csapatunk is megnyerte ezt a bajnokságot, úgyhogy most két csapatunk van az első osztályban. A célunk feljutni a budapesti bajnokságba.

Talán a kérdést megelőzve említem meg, van egy nagyszerű rendezvényünk, a Hit Kupa, amit minden év márciusában rendezünk meg, elsősorban a Gyülekezet népességének szól, és egyre népszerűbb. A Száva utcai iskolában van megrendezve, mindkét tornateremben. Legutóbb több mint százan neveztek a hobbi és két versenyzői kategóriában, és nem csak Budapestről.

Most kicsit nyitunk a tömegsport felé, de a fókusz továbbra is az amatőr versenysport marad. Ahhoz, hogy ez a két szakosztály békésen meg tudjon lenni egymás mellett, ehhez azért komoly szervezőmunkára van szükség. Vannak közgyűléseink, legutóbb például a terem felújításáról döntöttünk, amibe valószínűleg mi is be fogunk szállni, hiszen az iskolában játszunk, ami óriási áldás. A terembérletet ugyanis nem tudnánk kifizetni, annak ellenére, hogy szedünk tagdíjat, ez egy hatalmas tétel lenne. Egyébként, amit csak tudunk, saját forrásból oldunk meg, az asztalokat például mi vettük.

Van/milyen sportolói háttere van Tanár úrnak, hogy került a szakosztály élére?

Az a vicces, hogy nekem semmilyen sportolói hátterem nincsen. Régebben a napközis táborban játszottunk repedezett beton asztalokon, és hát nagyon szerettem ezt a játékot. A nagyobbik fiam egy egyetemi sportegyesületben, a BEAC-ban játszik, mint igazolt játékos. A legkisebbik, aki a legkomolyabb sportoló közülünk a BVSC országos, igazolt játékosa. Mikor őket vittem sportolni, bennem is feltámadta régi szenvedély, és csak azt sajnálom, hogy 40 éves korom után kezdtem el komolyabban játszani, de most már én is versenyző vagyok.

De egy kis reklám a pingpongnak: ez egy nagyon széles spektrumban játszható sportág, ami azt jelenti, hogy a legkülönfélébb korosztályok játszhatják együtt. Emiatt például a 8-9 éves gyerekek között is vannak nagyon komoly versenyzők, akik sokszor minket is megvernek, tehát ettől a korosztálytól kezdve egészen a 70-80 éves bácsikig egy bajnokságban szerepelünk. Én nem látok, a pókeren és a sakkon kívül más sportágat, ami ennyire sokszínű tud lenni a korosztályt tekintve. Ez persze az amatőr szint, az NB szinteken már korosztályilag és a nemeket tekintve is szétválnak a versenyszintek.

Ebből is adódóan a légkör nagyon kellemes, udvarias. Ha elmegyünk valahova, versenyre, rendezvényre, az embereknek feltűnik ez, hogy sportszerűek a játékosok, nem káromkodnak, higgadtan fogadjuk a vereségeket is akár. Ez a célunk is, hogy nem játékos-gépek szeretnénk lenni, hanem elsősorban jó bizonyságok a magyar társadalomnak.

Kicsit meglepődtem, hogy ennyire komoly a szakosztály. Említette, hogy az utánpótlásra is hangsúlyt fektetnek, ez jelenleg hol tart?

Ez az egyik terv, igen. Látjuk, hogy más sportoknál milyen sikeresek a fiatalok, mi is úgy érezzük, hogy ez jelenti a jövőt. Gyakorlatilag most a gimnazistákra támaszkodunk, akik a kerületi Diákolimpián mérettetnek meg, bár ezek nem profi versenyek, de időről-időre vannak olyan játékosok, akik kitűnnek a többiek közül. Van olyan, aki már majdnem NB-szinten van, ő már nem a mi egyesületünkben játszik, de nálunk kezdte a pingpongot. Ha akkor már lett volna szakosztály, talán még mindig minket erősítene. Rá is egy hasonló Diákolimpián figyeltek fel, először egy kisebb, amatőr csapat, majd egy komolyabb igazolta le. Szóval itt is termelődnek a tehetséges fiatalok, nem csak a fociban, kosárlabdában, atlétikában.

Most az edzőkérdés, ami nagy kérdés, bár már van egy külsős edző, aki meghatározott számban tart edzéseket nekünk.

A népszerű sportágak mellett a pingpong mennyire tud érvényesülni/elterjedni, illetve az egyesületen belül milyen helyzetben van?

A kérdés második felére válaszolva először: a kiemelt és hagyományosan népszerű sportágakhoz hasonlóan a pingpongnak is saját gazdálkodása van, azaz azokból a forrásokból gazdálkodunk, amit mi magunk meg tudunk szerezni. Ez nyilvánvalóan szűkösebb, mint az államilag is jobban támogatott „látvány sportágaké”, de a pingpong a második, 14-es sportági támogatottsági körbe már beletartozik. Az utánpótlásképzés támogatása például új alapokra kerül, amiből mi is hasznot húzhatunk.

A sportág népszerűségét tekintve pedig azt látjuk, hogy meglepően nagy a pingpongot kedvelők köre. Mind a szakosztályi, versenysport, mind az iskolai, hobbi pingpong egyre népszerűbb. Ma már ott tartunk, hogy a jelenlegi kapacitásunk szűkös az érdeklődéshez képest. Mivel ez egy igencsak gyors, jó labdaérzéket követelő, atlétikus sportág – ebben hasonló a focihoz például – a gyerekek is hamar megkedvelik. Másrészről erős szociális jellege van, amatőr szinten mindenki számára nyitva. Nem kell hozzá semmilyen különleges képesség, felszerelés, akár a nagyszülők régi ütőivel, betonasztalon is nagyon jót lehet játszani! Ezek miatt is vannak olyan tervek, hogy a mostani sportiskola, ami focira, atlétikára és szertornára épül, kiegészülne a pingponggal.

Kakuszi Szabolcs

 

Rólunk írták...

Magyar gyerekek focisikere Ausztriában 2002-es csapatunk ausztriai tornagyőzelméről szóló cikk - olvasható a Hetekben.

Legfrissebb eredmények

U15: Vasas - Szent Pál Akadémia FC 4-1

BLSZ I./b: Szent Pál Akadémia FC - KISE 3-1

BLSZ III.o.: Szent Pál Akadémia FC - 3R Spartacus Calcio 1-0

U13: Ikarusz - Gázművek-Szt. Pál 4-0

U12: Szent Pál Akadémia FC - UTE 'D' 6-1

U16: Soroksár - Szent Pál Akadémia FC 7-2

BLSZ III.o.: Szent Pál Akadémia FC - Róna 4-0

U16:Szent Pál Akadémia Fc - Testvériség 6-1

U13:Gázművek-Szent Pál - Budafok 0-1

U12:Budatétény - Szent Pál Akadémia FC 5-0

top