Az unalom és a csömör ellen

A tanítási órák okozta csömör minden korban, de különösen  gyermekkorban nagyon terhes és csaknem elviselhetetlen. Amíg tehát eléggé gondoskodunk arról, hogy üdvös intézkedéssel minden bajt megelőzzünk és a fékevesztett rakoncállankodásnak minden útját elzárjuk : viszont szükséges lesz az unottság elviselhetővé télelére és a szigorú fegyelem enyhítésére alkalmat adni az ifjaknak, hogy fölvidulhassanak és a tanulásban elfáradt lelküket fölüdítsék. Hogy ez minden tekintetben a kellő rendben és zavar nélkül történjék, afölött az iskolai igazgatók fognak gondosan őrködni.
Bizonyára senki sem oly keményszivű, hogy az ifjakat állandóan a szobához akarná szegezni. De nagyon csalódnék, aki azt hinné, hogy valami mesterkélt és iskolaszerű mulatság tanulásokozta csömörüktől fölüditené őket. Ez a gondolkodás és eljárásmód a nevelésnek kitűzött célját teljesen tönkretenné. Az igy nevelt ifjak kétségtelenül üvegházban termelt növényekhez volnának hasonlóak, amelyek korán elhervadnak és elhalnak. Az államnak olyan polgárokra van szüksége, akik bármely terhet elvállalnak, testüket az év bármely szakában az időjárás viszontagságainak és szeszélyének kiteszik s végül akiket erejevesztett és elpuhult természetük el nem éktelenit.
Azért önként meg kell nekik engedni, hogy az esztendő bármely szakában a téres és szabad levegőt élvezhessék, hogy sétaközben társaloghassanak és az ilyen összejövetelek alkalmával maguk eszeljék ki üdülésük csinját-módját, szóval, hogy játszanak. De gondos előrelátással ügyelni kell majd, hogy a lelki fölüdülés épúgy, mini az iskolai elfoglaltság a főcéllal mindig összhangzásban legyen, azért szükséges lesz a játékok fajait, helyét és idejét is meghatározni s mindenben határozott rendet és szabályokat megállapítani.

 

Részlet a Ratio Educationis-ból. (1777)

Az illusztráció Boccioni A labdarúgás dinamikája című festménye

 

/Longauer László/


 

Rólunk írták...

Magyar gyerekek focisikere Ausztriában 2002-es csapatunk ausztriai tornagyőzelméről szóló cikk - olvasható a Hetekben.

Legfrissebb eredmények

U15: Vasas - Szent Pál Akadémia FC 4-1

BLSZ I./b: Szent Pál Akadémia FC - KISE 3-1

BLSZ III.o.: Szent Pál Akadémia FC - 3R Spartacus Calcio 1-0

U13: Ikarusz - Gázművek-Szt. Pál 4-0

U12: Szent Pál Akadémia FC - UTE 'D' 6-1

U16: Soroksár - Szent Pál Akadémia FC 7-2

BLSZ III.o.: Szent Pál Akadémia FC - Róna 4-0

U16:Szent Pál Akadémia Fc - Testvériség 6-1

U13:Gázművek-Szent Pál - Budafok 0-1

U12:Budatétény - Szent Pál Akadémia FC 5-0

top